BIOAKADEMIE 2017
Termín: 8. – 9. června 2017
Místo konání: Poděbrady, Střední zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady, Boučkova 355/49,
GPS 50.1518511N, 15.1138206E
Program 8. června:
9.00 – 9.30 prezence
9.30 – 9.45 slavnostní zahájení
9.45 – 11.00 Spolupráce PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s Gäa e.V.- Christian Pein (Gäa e.V.), Kateřina Urbánková (PRO-BIO svaz ekologických zemědělců, z.s.)
* Představení německého svazu Gäa e.V.;
* Nadstandardní směrnice – vyšší kvalita a přísnější podmínky než EU BIO (mléko, maso, obiloviny);
* Exportní možnosti pro tuzemské producenty na německý trh – co musí konkrétně plnit a za jakých podmínek.
11.00 – 11.30 coffee break
11.30 – 12.00 Vývoj ekologického zemědělství a trendy na trhu s biopotravinami v evropském a světovém kontextu – možnosti a ohrožení tuzemského a zahraničního odbytu – Ing. Andrea Hrabalová (nezávislá analytička)
12.00 – 12:30 Nadstandardní Gäa certifikace – Ing. Jan Dehner (KEZ, o.p.s.)
* Jak v praxi probíhá kontrola českými kontrolními organizacemi;
* Na co se je třeba připravit;
* Novinky v systému kontroly (krmiva, minerály, lizy z pohledu nadstandardu);
* Certifikace eshopů s bio produkty.
12.30 – 13.15 oběd
Blok A - zaměřeno na zemědělskou prvovýrobu - obiloviny
A1: 13.15 – 14.30 Nadstandardní Certifikace Gäa se zaměřením na obiloviny – Christian Pein (Gäa e.V.)
A2: 14.30 – 15.30 Perspektiva a pravidla spolupráce s odbytovými organizacemi – (obchodní společnost PRODEJ BIO, s.r.o.) a Ing. Miloš Pátek (Družstvo České biomléko)
Blok B - zaměřeno na finalizaci bioprodukce
B1: 13.15 – 14.30 Od správné výrobní a hygienické praxe k HACCP – MVDr. Hana Brožková (SAI Global Czech s.r.o.)
B2.1.: 14.30 – 15.30 Problematika faremního zpracování mléka – Ing. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)
B2.2.:14.30 – 15.30 Praxe bezdusitanového zpracování masných a uzenářských výrobků – Aleš Hatlák, Ing. Karel Kalný (Mitrovsky Angus)
B3.1.: 15.30 – 17.00 Minikurz výroby sýra – Ing. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)
B3.2.: 15.30 – 17.00 Prohlídka školního areálu
SPOLEČENSKÝ VEČER OD 18 HODIN
Program 9. června – exkurze
8.30 odjezd směr Městečko u Benešova
10.00 – 13.00 Exkurze Krišnův dvůr – farma mj. s částečně bezorebnou produkcí obilovin, vlastním faremním mlýnem (možnost zpracování vlastních obilovin na farmě až na mouku), pečením chleba a sušenek a jeho distribucí.
10.00 -11.00 – přivítání a seznámení s historií a filosofií farmy, inspirační zdroje, finalizace produkce, odbyt a marketing
11.00 – 12.00 – prohlídka mlýnu, pekárny, sýpky
12.00 – 13.00 – orná půda – bezorebné technologie, osevní postupy
13.30 oběd v jídelně a cukrárně Govinda Bene (Husova 464, Benešov u Prahy) – finalizace části produkce z Krišnova dvora (mouka)
14.15 – odjezd směr Strážek (155 km)
16.30 – 18.30 exkurze Statek Mitrov (Strážek, Mitrov 9)
16.30 – 17.30 – přivítání, prohlídka faremních jatek a bourárny
17.30 – 18.30 – zpracovna, prodejna, restaurace
Předpokládaný návrat do Poděbrad ve 21.30 hodin
REGISTRACE NA EXKURZI SE UZAVÍRÁ 5.6.2015 VE 13:00hod
*V PŘÍPADĚ NÍZKÉHO ZÁJMU ÚČASTNÍKŮ BUDE EXKURZE ZRUŠENA!*
Změny v programu vyhrazeny !
Cena:
Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ZDARMA.
Nečlenové: 500,- Kč
Ubytování si hradí každý sám. V Poděbradech je široká škála ubytovacích zařízení v různých cenových hladinách. Více informací ZDE.
Registrace ZDE.
Akce je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.