BIOAKADEMIE 2017

Datum: 
20. Květen 2017


Termín: 8. – 9. června 2017

Místo konání: Poděbrady, Střední zemědělská škola a Střední odborná škola Poděbrady, Boučkova 355/49,
GPS 50.1518511N, 15.1138206E

Program 8. června:

9.00 – 9.30 prezence
9.30 – 9.45 slavnostní zahájení
9.45  – 11.00 Spolupráce PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců s Gäa e.V.- Christian Pein (Gäa e.V.), Kateřina Urbánková (PRO-BIO svaz ekologických zemědělců, z.s.)
      
*  Představení německého svazu Gäa e.V.;
       *  Nadstandardní směrnice – vyšší kvalita a přísnější podmínky než EU BIO (mléko, maso, obiloviny);
      
*  Exportní možnosti pro tuzemské producenty na německý trh – co musí konkrétně plnit a za jakých podmínek.

11.00 – 11.30 coffee break

11.30 – 12.00 Vývoj ekologického zemědělství a trendy na trhu s biopotravinami v evropském a světovém kontextu – možnosti a ohrožení tuzemského a zahraničního odbytu – Ing. Andrea Hrabalová (nezávislá analytička)
12.00 – 12:30 Nadstandardní Gäa certifikace – Ing. Jan Dehner (KEZ, o.p.s.)
       *  Jak v praxi probíhá kontrola českými kontrolními organizacemi;
       *  Na co se je třeba připravit;
       *  Novinky v systému kontroly (krmiva, minerály, lizy z pohledu nadstandardu);
       *  Certifikace eshopů s bio produkty. 

12.30 – 13.15 oběd

Blok A - zaměřeno na zemědělskou prvovýrobu - obiloviny
A1: 13.15  – 14.30 Nadstandardní Certifikace Gäa se zaměřením na obiloviny  –  Christian Pein (Gäa e.V.)
A2: 14.30 – 15.30 Perspektiva a pravidla spolupráce s odbytovými organizacemi  – (obchodní společnost PRODEJ BIO, s.r.o.) a Ing. Miloš Pátek (Družstvo České biomléko)

Blok B - zaměřeno na finalizaci bioprodukce
B1: 13.15  – 14.30 Od správné výrobní a hygienické praxe k HACCP – MVDr. Hana Brožková (SAI Global Czech s.r.o.)

B2.1.: 14.30 – 15.30 Problematika faremního zpracování mléka – Ing. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)
B2.2.:14.30 – 15.30 Praxe bezdusitanového zpracování masných a uzenářských výrobků – Aleš Hatlák, Ing. Karel Kalný (Mitrovsky Angus)

B3.1.: 15.30 – 17.00 Minikurz výroby sýra  – Ing. Ivan Hrbek (Svaz faremních zpracovatelů)
B3.2.: 15.30 – 17.00 Prohlídka školního areálu

SPOLEČENSKÝ VEČER OD 18 HODIN

Program 9. června – exkurze

8.30 odjezd směr Městečko u Benešova

10.00 – 13.00 Exkurze Krišnův dvůr – farma mj. s částečně bezorebnou produkcí obilovin, vlastním faremním mlýnem (možnost zpracování vlastních obilovin na farmě až na mouku), pečením chleba a sušenek a jeho distribucí.
        10.00 -11.00 – přivítání a seznámení s historií a filosofií farmy, inspirační zdroje, finalizace produkce, odbyt a marketing
        11.00 – 12.00 – prohlídka mlýnu, pekárny, sýpky
        12.00 – 13.00 – orná půda – bezorebné technologie, osevní postupy

13.30 oběd v jídelně a cukrárně Govinda Bene (Husova 464, Benešov u Prahy) – finalizace části produkce z Krišnova dvora (mouka)

14.15 – odjezd směr Strážek (155 km)

16.30 – 18.30 exkurze Statek Mitrov (Strážek, Mitrov 9)
        16.30 – 17.30 – přivítání, prohlídka faremních jatek a bourárny
        17.30 – 18.30 – zpracovna, prodejna, restaurace

Předpokládaný návrat do Poděbrad ve 21.30 hodin

REGISTRACE NA EXKURZI SE UZAVÍRÁ 5.6.2015 VE 13:00hod
*V PŘÍPADĚ NÍZKÉHO ZÁJMU ÚČASTNÍKŮ BUDE EXKURZE ZRUŠENA!*

Změny v programu vyhrazeny !

Cena:

Členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ZDARMA.
Nečlenové: 500,- Kč

Ubytování si hradí každý sám. V Poděbradech je široká škála ubytovacích zařízení v různých cenových hladinách. Více informací ZDE.

Registrace ZDE.
 

Akce je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

                  Akreditační značka I 4077